Gazpacho is een heerlijke Spaanse koude soep die perfect is voor warme zomerdagen. Hier is een basisrecept om een lekkere gazpacho te maken:
Ingrediƫnten:
- 6-8 rijpe tomaten
- 1 komkommer
- 1 rode paprika
- 1 groene paprika
- 1 rode ui
- 2 teentjes knoflook
- 3 eetlepels olijfolie
- 2 eetlepels rode wijnazijn
- 1 theelepel zout (of naar smaak)
- Versgemalen zwarte peper naar smaak
- Optioneel: een paar druppels tabasco of een snufje cayennepeper (voor wat extra pit)
- Optioneel: verse basilicum of peterselie voor garnering
Instructies:
1. Was alle groenten grondig. Snijd de tomaten, komkommer, paprika's en rode ui in grove stukken. Pel de knoflookteentjes.
2. Doe alle gesneden groenten en knoflook in een blender of keukenmachine. Voeg de olijfolie, rode wijnazijn, zout en peper toe.
3. Mix alles op hoge snelheid tot een gladde soepachtige consistentie. Proef en voeg indien nodig meer zout, peper, azijn of olijfolie toe naar smaak. Als je van een pittige gazpacho houdt, kun je ook wat tabasco of cayennepeper toevoegen.
4. Als de gazpacho te dik is, kun je wat water toevoegen om de gewenste consistentie te bereiken.
5. Giet de gazpacho in een grote kom en zet het minstens een uur in de koelkast om goed koud te worden.
6. Serveer de gazpacho gekoeld in soepkommen of glazen. Garneer eventueel met een paar blaadjes verse basilicum of peterselie.
Je kunt de gazpacho ook aanpassen naar je eigen smaak. Sommige mensen voegen bijvoorbeeld stukjes komkommer, tomaat of paprika toe als garnering bovenop de soep. Experimenteer en geniet van deze verfrissende en smakelijke koude soep!

gastronomie



